stycznia 15, 2017

Japoński makowiec.

Hmmm... jest niedziela więc do popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?!
Polecam!



Składniki;
50 dag  suchego maku
30 dag cukru
25 dag masła
9 jajek
70 dag jabłek
budyń śmietankowy 1 opakowanie
15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy)
1 flakonik olejku arakowego
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
polewa;
tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki masła
orzechy włoskie  mielone
 
Przygotowanie;
Mak sparzamy (zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 10 min)odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę razem z bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do masy maślanej dodajemy mak, budyń w proszku, olejek arakowy, proszek do pieczenia i  kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C.
Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami.
 
Polewa;
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi.


Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger