stycznia 13, 2017

Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie.

Mięso zaczęłam piec od niedawna... i wiecie co? żałuję ,że nie zrobiłam tego wcześniej! Domowe mięso smakuje wręcz wybornie! Ze sklepu może się schować ... ;-)
Polecam!

A potrzebne składniki marynaty tradycyjnie możecie zakupić w internetowym sklepie Skworcu.com.pl


Składniki;
1,5 kg karkówki wieprzowej
2 łyżki przyprawy tikka masala Skworcu
1 łyżka przyprawy tandoori masala Skworcu
1/3 szklanki  ciemnego sosu sojowego
pół łyżeczki czerwonego pieprzu Skworcu (wcześniej zmielonego)
1 łyżka suszonych liści kozieradki Skworcu
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Mięso myjemy a następnie  osuszamy. Wkładamy do pojemnika z marynata. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy na kilka godzin. A najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 2 godz. Delikatnie sprawdzając szpikulcem czy mięso już jest miękkie. Dodatkowo podczas pieczenia mięso należy polewać sosem lub je przekręcać. Jeśli płyn wyparuje należy dolewać po ok pół szklanki wody.
Kiedy mięso przestygnie, kroimy w plastry. Idealne na kanapkę. Na ciepło również można podać do obiadu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger