Wydaje się być może dla kogoś może trudne ale przekonajcie się , że tak nie jest.
Super prezentuje się na świątecznym stole a także bardzo dobrze smakuje!
Składniki na zielone ciasto na formę o wymiarach 33x10;
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
10 dag roztopionego masła
20 dag mrożonego szpinaku
odrobina zielonego barwnika jeśli jest taka potrzeba
Przygotowanie;
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
10 dag roztopionego masła
20 dag mrożonego szpinaku
odrobina zielonego barwnika jeśli jest taka potrzeba
Przygotowanie;
Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone.
Odstawiamy do wystudzenia.
Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na sernik;
80 dag mielonego twarogu
op. budyniu (ja dałam bananowy , może być tez śmietankowy)
ok 50 ml. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok 3/4 szkl. cukru pudru (słodkość ciasta dostosujcie do siebie)
3 jajka
kolorowe cukrowe ozdoby
Przygotowanie;
Ser miksujemy z mąką, budyniem(proszkiem), mlekiem i cukrem a także 3 żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Zielone szpinakowe ciasto kroimy na grubsze kromki, następnie foremką do ciastek wykrawamy choinki.
Foremkę wykładamy papierem. Na dno wlewamy 1/3 masy serowej. Następnie na całej długości stawiamy choinki - ciasno, jedna obok drugiej. Całość zalewamy pozostałą masą serową. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 70 - 80 min w temp.150- 160C. Studzimy.
Kroimy najlepiej następnego dnia. Przed podaniem możemy choinki udekorować kolorowymi ozdobami.
Smacznego!
A tutaj etapy robienia choinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz