Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne!
Składniki; (na 6-7 małych placuszków)
4 łyżki maki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
2 łyżki startej lub drobno połamanej czekolady
2 łyżki kakao
1 jajko
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany (najlepiej miękkie)
1 łyżka oleju
Przygotowanie;
Białko ubić na sztywną piane. Jednego banana obrać i rozgnieść widelcem. Do miski włożyć rozgniecionego banan, żółtko, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, cukier, mleko a także startą czekoladę i olej. Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana. Smażyć z obu stron.
Podawać polane syropem trzcinowym lub klonowym. Można też posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Banan+czekolada=mniam!:)
OdpowiedzUsuń