grudnia 20, 2015

Piernikowe dzwonki.

Dziś mam propozycję dekoracji stołu czy też choinki, a także może posłużyć jako prezent dla naszych bliskich.
Dzwonki się ładnie prezentują a dodatkowo są jadalne!



Składniki na 6 dzwonków;
40 dag mąki pszennej
12 dag cukru pudru
16 dag miodu ( ok. pół szkl.) ja użyłam syropu z mniszka lekarskiego
6 dag masła
2 jajka
płaska łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Lukier;
ok. pół szklanki cukru pudru
ok. 1 łyżki gorącej wody


Przygotowanie;

Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki.
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.

Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei delikatnie podsypujemy stolnicę mąką.
Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia.
Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek.
Potrzebujemy 7 kół gdzie średnica  każdego kolejnego koła jest mniejsze od wcześniejszego o ok. 1 cm. Aby dzwonek był "większy" możemy składać po dwa koła o tej samej średnicy. Wszystko zależy od nas.
W każdym wyciętym kole na środku robimy dziurkę, tak samo w liściach tylko tym razem dziurkę robimy na samej górze.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 7-8 minut.
Pierniki studzimy a następnie dekorujemy lukrem. Możemy ozdobić też kolorową posypką ,bakaliami itd.

Na wstążkę nawlekamy najpierw tzw. serce dzwonu czyli najmniejsze kółeczko o średnicy około 2 cm. Następnie kolejno zawieszamy koła, zaczynając od największego. Na samym końcu wkładamy dwa liście i zawiązujemy wstążkę.
Pierniki z tego przepisu nadają się od razu do jedzenia. Są mięciutke więc czas na skruszenie jest nie potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami!
To taki przepis dla zabieganych ;-)
Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie.



A tutaj czekają na gwiazdkę!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger