Składniki;
3 filety śledziowe solone
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 ziemniaki
1 duży burak
majonez
2 jajka na twardo
pieprz
szklanka mleka
Przygotowanie;
Filety zalać wodą i moczyć co najmniej przez 2 godziny. Później odsączyć, zalać mlekiem i moczyć kolejne 0,5 godziny .Ziemniaki i buraki ugotować i ostudzić. Filety pokroić w paseczki, ziemniaki, cebulę i ogórki w kostkę. Buraki i jajka zetrzeć na tarce. W naczyniu, najlepiej przezroczystym, układać warstwami: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, posypać pieprzem, i ułożyć następne warstwy: ogórki, cebulę, buraki i majonez. Wierzch posypać startym jajkiem. Odstawić na noc do lodówki.
Wierzch sałatki można posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Zdjęcie jeszcze z czasów kiedy o blogowaniu nie myślałam ;-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz