marca 24, 2017

Rożki orzechowe z ... magicznej kwiaciarni.

"Magiczna kwiaciarnia - czarodziejski sposób na szczęście " to druga część świetnej książki dla dzieci o przygodach 9 letniej Violet. Każdą wolną chwilę spędza w kwiaciarni swojej cioci a  dzięki kwiatom i swoim zdolnościom ... czaruje, a może raczej daje szczęście? hmm...



Tak jak i w pierwszej części nie obyło się bez czarów...Ciocia Abigail upada i łamie nogę, pobyt w szpitalu jest konieczny. Violet w tym czasie opiekuje się kotem Lordem Nelsonem a także papugą Lady Madonną. Spotyka się także ze swoimi przyjaciółmi, Zackiem i Jack. Tym razem problem ma Zack, w szkole pojawia się Olli, który jest asem sportowym. Zackowi niestety do sportowca daleko. Niebawem ma odbyć się sportowa olimpiada w której to Zack będzie rywalizował z Ollim. Z góry wiadomo, że Zack poniesie klęskę... Violet nie mogąc patrzeć jak jej przyjaciel się zadręcza postanawia pomóc mu czarami, mimo zakazu Cioci Abigail, która stanowczo zakazała zbliżania się do czarodziejskiej księgi kwiatów...


Jednak wystarczyła mała pomyłka... zamiast olejku różanego który to Pani Blue zawsze dodaje do swoich rożków tym razem dodała olejku z mokrzycy magicznej i jak nie trudno się domyślić kłopoty dopiero miały się zacząć... Magiczne marcepanowe rożki miały wyjątkową moc... jednak tego nie będę zdradzać. Koniecznie przeczytajcie ją sami...


Magiczna kwiaciarnia - Czarodziejski sposób na szczęście.
Wydawnictwo - Skrzat
Autor - Gina Mayer
Ilustracje- Joelle Tourlonias
Tłumacz - Monika Wac
Oprawa - miękka
Objętość - 128 stron
Zalecany wiek - 8+

Na końcu książki znajduje się przepis na czarodziejskie rożki marcepanowe. Oczywiście ja upiekłam swoją wersje a Wy wybierzcie która Wam odpowiada bardziej ;-)


A oto moje rożki orzechowe.

Składniki;
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki jaglanej
7 dag cukru
20 dag zimnego masła
10 dag zmielonych orzechów włoskich
odrobina soli

cukier puder do obtoczenia
mąka do posypania

Przygotowanie;
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na około godzinę. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć i urywać po kawałku formując małe rogaliki. Ciasto się dosyć klei więc należy je trochę podsypywać mąką, jednak nie za dużo. Blaszkę włożyć znów do lodówki na około 20 min. Aby rożki zrobiły się twarde a następnie wkładać do nagrzanego piekarnika do 180C i piec około 15 min. Rożki się trochę rozlewają podczas pieczenia więc należy zrobić większe odstępy między ciastkami. Po wystudzeniu rogaliki obtoczyć w cukrze pudrze. Można go zmieszać z cukrem waniliowym.



Smacznego i miłej lektury...

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger