U mnie dziś kolejny gulasz , tym razem z fasolką szparagową i delikatną cytrusową nutką - a to za sprawą aromatycznych liści limonki. Mimo iż użyłam suszonych aromat w daniu był wyczuwalny.
Zapraszam!
Zapraszam!
Składniki;
50 dag karkówki lub szynki
2 marchewki
2 łyżki suszonej cebuli w płatkach Skworcu
20 dag fasoli szparagowej
2 listki limonki Skworcu
pieprz biały Skworcu do smaku
3 łyżki oleju
mąka do oprószenia mięsa, ewentualnie do zagęszczenia
sól cytrynowa Skworcu do smaku
pełnoziarnista kasza kuskus Skworcu do podania
Przygotowanie;
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso, oprószamy lekko mąką po wierzchu i rumienimy z każdej strony. Zalewamy ciepłą woda. Dorzucamy listki limonki i pokrojoną marchewkę a także płatki cebuli. Dusimy do miękkości. Kiedy wszystko jest już miękkie dorzucamy oczyszczoną fasolę szparagową (może być mrożona). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości fasoli. Jeśli sos jest za rzadki możemy zagęścić go dodatkowo mąką.Możemy posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Podajemy z gulaszem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz