Przepis na tą naprawdę mega smaczną pastę do pieczywa znalazłam w jednym z kobiecych pism. Za wątróbką nie wszyscy przepadają, ale gwarantuje Wam, że tej pasty nie odmówicie.
Składniki;
20 dag wątróbek kurzych
15 dag masła klarowanego Skworcu
100 ml wiśniówki
2-3 łyżki mąki pszennej
pieprz czarny Skworcu (do smaku)
2 łyżki oleju
Dodatkowo;
Przygotowanie;
Rodzynki należy namoczyć na całą noc w wiśniówce. Wątróbki oczyszczamy, panierujemy w mące i obsmażamy na oleju na złoto. W innej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wątróbki także rodzynki. Gotujemy całość około 5 minut. Następnie całą zawartość patelni przekładamy do naczynia i blendujemy na mus. Doprawiamy do smaku solą a także pieprzem. Przekładamy do foremek i chłodzimy. Na wierzchu możemy zrobić maślaną warstwę, Masło należy rozpuścić i wylać na wierzch smarowidła. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Fajna pasta na kanapki, super pomysł
OdpowiedzUsuńJa za wątróbkami przepadam i Twój pomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna więc polecam ;-)
UsuńIdealna na kanapki :)
OdpowiedzUsuńto prawda ;-)
Usuń