Kto nie lubi drożdżowego ciasta? ja uwielbiam i bardzo często gości na moim stole. Kombinacji milion a smak obłędny! dziś z rabarbarem.
Składniki;
35 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
5 dag masła
Nadzienie;
ok 70 dag rabarbaru
4-5 łyżek cukru (lub więcej)
2 łyżki wody
Kruszonka;
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka twardego masła
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na patelnię. Dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Co jakiś czas mieszamy, smażymy aż rabarbar zmięknie a syrop zgęstnieje.
Foremkę wykładamy papierem. Ciasto zagniatamy i formujemy wałek o kształcie foremki (keksówka) wkładamy do formy. Na wierzchu wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonka. Pieczemy do złotego koloru w 180C około 40min. Jednak pod koniec pieczenia należy kontrolować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz