Rabarbar rządzi więc dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z rabarbarem właśnie. Dodatkowa słodycz kruszonki świetnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem...
Składniki;
Składniki;
35 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
5 dag masła
Nadzienie;
ok 70 dag rabarbaru
4-5 łyżek cukru (lub więcej)
2 łyżki wody
Kruszonka;
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka twardego masła
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na patelnię. Dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Co jakiś czas mieszamy, smażymy aż rabarbar zmięknie a syrop zgęstnieje.
Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe okrągłe bułeczki. Następnie dno kubka lub szklanki "zamaczamy" w mące i stawiamy na bułeczce, mocno dociskając aby zrobić wgłębienie jednak nie uszkadzając dna bułki. We wgłębieniu układamy porcje rabarbaru.
I tak do wykorzystania składników.
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy do konsystencji piasku. Posypujemy każdą bułeczkę po wierzchu. Pieczemy do złotego koloru w 180C.
Smacznego!
Mmm... kradnę wszystkie!
OdpowiedzUsuńSmacznego! ;-)
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń