Majowy weekend przeleciał nie wiadomo kiedy... a po nim zostały wspomnienia o biszkoptowych pysznych babeczkach z bananem, oblane czekoladą... pycha!
Składniki;
Składniki;
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 banan
Do dekoracji;
pół tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
posypka cukrowa
Przygotowanie;
Jajka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. Formę na mini babeczki dokładnie natłuścić .Ciasto przełożyć do foremek Banana pokroić w plastry i powkładać po kilka plasterków do każdej babeczki. Piec w temp. 170 C około 15 min. Sprawdzając co jakiś czas.
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić i polać zimne babeczki. Udekorować posypką.
Możemy też zrobić w formie muffin ;-)
Smacznego!
wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń