Te przepyszne ciasteczka wymagają trochę więcej pracy , ale raz na jakiś czas można zaszaleć i je przygotować. Za oknami brzydko więc spacery raczej nie wchodzą w grę. Proponuję rodzinne pieczenie orzeszków, co Wy na to?
Składniki na ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
25 dag miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
pół szklanki cukru
płaska łyżeczka sody
Składniki na masę;
6 łyżek mleka
6 łyżek masła
5 łyżek cukru
5- 6 łyżek kakao Skworcu
2 szklanki płatków owsianych lub żytnich Skworcu
3- 4 łyżki posiekanych orzechów nerkowca Skworcu
Przygotowanie ciasta;
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Patelnie do orzeszków lekko nasmarować olejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem.
Ja część nadziałałam także masą kajmakowa.
Przygotowanie masy;
Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem - do momentu aż cukier się rozpuści, następnie dodać przesiane kakao, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta dolać odrobinę mleka. Do masy dodać płatki a także orzechy. Wymieszać a po lekkim przestudzeniu napełniać połówki orzechów i je sklejać.
Smacznego!
Inspiracja tutaj.
Składniki na ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
25 dag miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
pół szklanki cukru
płaska łyżeczka sody
Składniki na masę;
6 łyżek mleka
6 łyżek masła
5 łyżek cukru
5- 6 łyżek kakao Skworcu
2 szklanki płatków owsianych lub żytnich Skworcu
3- 4 łyżki posiekanych orzechów nerkowca Skworcu
Przygotowanie ciasta;
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Patelnie do orzeszków lekko nasmarować olejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem.
Ja część nadziałałam także masą kajmakowa.
Przygotowanie masy;
Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem - do momentu aż cukier się rozpuści, następnie dodać przesiane kakao, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta dolać odrobinę mleka. Do masy dodać płatki a także orzechy. Wymieszać a po lekkim przestudzeniu napełniać połówki orzechów i je sklejać.
Smacznego!
Inspiracja tutaj.
Pyszne orzeszki, mniam
OdpowiedzUsuńTo prawda ;-)
Usuń