Weekend już w pełni więc chyba najwyższa pora aby pomyśleć o czymś słodkim. Wszak ciasto być musi! dziś pomijam wszystkie kremy, bezy itd. Na blogu zagościło "zdrowe" i ekspresowe ciasto bezglutenowe. A składniki do przygotowania go znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl
Zapraszam.
Składniki;
15 dag mąki jaglanej Skworcu
5 dag mąki migdałowej Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3 jajka
pół łyżeczki sody
3 łyżki oleju
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao Skworcu
Przygotowanie;
W jednej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Do drugiej wkładamy żółtka i cukier. Miksujemy chwilę aż masa zjaśnieje, następnie dodajemy olej, mąkę, proszek oraz sodę. Miksujemy do połączenia składników. Konsystencja będzie przypominać trochę kruche ciasto(tak ma być ). Następnie wkładamy białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Foremkę spryskujemy olejem i obsypujemy mąką migdałową. ( u mnie jest to tortownica o średnicy 16 cm. )Wykładamy połowę ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na wierzch. Możemy łyżką zrobić tzw. esy floresy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180C około 40 min.
Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapraszam.
Składniki;
15 dag mąki jaglanej Skworcu
5 dag mąki migdałowej Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3 jajka
pół łyżeczki sody
3 łyżki oleju
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao Skworcu
Przygotowanie;
W jednej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Do drugiej wkładamy żółtka i cukier. Miksujemy chwilę aż masa zjaśnieje, następnie dodajemy olej, mąkę, proszek oraz sodę. Miksujemy do połączenia składników. Konsystencja będzie przypominać trochę kruche ciasto(tak ma być ). Następnie wkładamy białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Foremkę spryskujemy olejem i obsypujemy mąką migdałową. ( u mnie jest to tortownica o średnicy 16 cm. )Wykładamy połowę ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na wierzch. Możemy łyżką zrobić tzw. esy floresy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180C około 40 min.
Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
no takie to można jeść
OdpowiedzUsuńcieszę się, że sprostałam ;-)
Usuń