Porzeczki czerwone myślę, ze jeszcze można znaleźć - dlatego dziś polecam Wam mini babeczki z kominem napełnione przepysznym dżemem z czarnej porzeczki.
Kto lubi czarne porzeczki?
Zapraszam!
Składniki;
5 dag masła
5 łyżek cukru kryształu
cukier waniliowy
2 jajka
pół szklanki gęstej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
ok pół kg czarnych porzeczek
ok pół szklanki cukru kryształu
2 łyżki wody
Przygotowanie;
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będzie puszysta masa. Następnie dodajemy jajka, nadal miksując. W następnej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na końcu śmietanę. Miksujemy już tylko do połączenia składników.
Foremkę na babeczki natłuszczamy ( ja użyłam silikonowej więc jej nie ma konieczności natłuszczać). Wykładamy do 3/4 wysokości babeczek i pieczemy około 20 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobrze dopieczone. Wyjmujemy i studzimy.
Porzeczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie odsączone przekładamy na patelnię lub do garnka o grubym dnie i używając widelca lekko je rozgniatamy. Dosypujemy cukier (ilość ustalamy sami)i dwie łyżki wody aby się nie przypaliło i smażymy do momentu aż masa porzeczkowa będzie już lekko gęsta.
Dziurki w babeczkach po mini kominach napełniamy dżemem. Jeśli mamy inne foremki dżem wykładamy na wierzch babeczki.
Smacznego!
Kto lubi czarne porzeczki?
Zapraszam!
Składniki;
5 dag masła
5 łyżek cukru kryształu
cukier waniliowy
2 jajka
pół szklanki gęstej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
ok pół kg czarnych porzeczek
ok pół szklanki cukru kryształu
2 łyżki wody
Przygotowanie;
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będzie puszysta masa. Następnie dodajemy jajka, nadal miksując. W następnej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na końcu śmietanę. Miksujemy już tylko do połączenia składników.
Foremkę na babeczki natłuszczamy ( ja użyłam silikonowej więc jej nie ma konieczności natłuszczać). Wykładamy do 3/4 wysokości babeczek i pieczemy około 20 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobrze dopieczone. Wyjmujemy i studzimy.
Porzeczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie odsączone przekładamy na patelnię lub do garnka o grubym dnie i używając widelca lekko je rozgniatamy. Dosypujemy cukier (ilość ustalamy sami)i dwie łyżki wody aby się nie przypaliło i smażymy do momentu aż masa porzeczkowa będzie już lekko gęsta.
Dziurki w babeczkach po mini kominach napełniamy dżemem. Jeśli mamy inne foremki dżem wykładamy na wierzch babeczki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz