lipca 18, 2016

Włoskie pierożki z serem i pieczarkami.

No i wróciłam, jednak nie na długo...niebawem kolejna przygoda. A tymczasem dzielę się z Wami pysznymi włoskimi pierożkami. W "necie" ich całe mnóstwo więc postanowiłam zrobić i ja! nadzienia bywają różne,  jednak ja wybrałam pieczarki.
A więc zapraszam!


Składniki;
ciasto;
1,5szkl. maki pszennej
1.5 szkl, mleka
1 łyżka masła
pół łyżeczki soli

nadzienie;
35 dag pieczarek
1 cebula
zioła prowansalskie, sól, pieprz
1 łyżka masła
15 dag sera żółtego
2 małe jajka
około pół szkl. bułki tartej
olej do smażenia

Przygotowanie;
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło i zagotowujemy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie wlewamy gorące mleko. Mieszamy energicznie aż
składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku.
Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm)
Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy je na stolnicę , podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy pieroga. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Można podawać z ketchupem czy innym ulubionym sosem.


Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger