No i wróciłam, jednak nie na długo...niebawem kolejna przygoda. A tymczasem dzielę się z Wami pysznymi włoskimi pierożkami. W "necie" ich całe mnóstwo więc postanowiłam zrobić i ja! nadzienia bywają różne, jednak ja wybrałam pieczarki.
A więc zapraszam!
A więc zapraszam!
Składniki;
ciasto;
1,5szkl. maki pszennej
1.5 szkl, mleka
1 łyżka masła
pół łyżeczki soli
nadzienie;
35 dag pieczarek
1 cebula
zioła prowansalskie, sól, pieprz
1 łyżka masła
15 dag sera żółtego
2 małe jajka
około pół szkl. bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie;
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło i zagotowujemy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie wlewamy gorące mleko. Mieszamy energicznie aż
składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku.
Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm)
Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy je na stolnicę , podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy pieroga. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Można podawać z ketchupem czy innym ulubionym sosem.
Smacznego!
świetne!ciasto wyjątkowe .. zrobię i ja niebawem ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób! są naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuń