Gulasz bardzo często gości na moim stole, zawsze smakuje fantastycznie i za każdym razem inaczej!
Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu.
Tym razem proponuje przepis podstawowy...
Składniki;
Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu.
Tym razem proponuje przepis podstawowy...
Składniki;
ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... )
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
2 marchewki
2 małe cebule
kilka pieczarek
2 łyżki mąki
koperek do posypania
2 łyżki oleju
Wykonanie;
Mięso umyć i osuszyć a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a następnie układać mięso . Przyrumienić z każdej strony ale należy uważać aby cebula się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki.
W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło.
Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub jako część drugiego dania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz