Pulpeciki uwielbiam a drobiowe jeszcze bardziej ;-)
Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?!
Składniki;
50 dag mięsa mielonego z indyka
1 mała czerstwa bułka
1 jajo
1 mała cebula
sól, pieprz, koperek
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
Sos;
3 pomidory
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia
ok. szklanka wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie;
Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej.
Sos;
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę (możemy użyć pomidory z puszki).Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min.
Podajemy z ziemniakami lub kaszami.
Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika.
Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?!
Składniki;
50 dag mięsa mielonego z indyka
1 mała czerstwa bułka
1 jajo
1 mała cebula
sól, pieprz, koperek
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
Sos;
3 pomidory
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia
ok. szklanka wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie;
Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej.
Sos;
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę (możemy użyć pomidory z puszki).Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min.
Podajemy z ziemniakami lub kaszami.
Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego.
Aaale bym takie zjadła, całe wieki nie robiłam pulpecików.
OdpowiedzUsuńOkazja aby je w końcu zrobić ;-) Pozdrawiam!
UsuńBardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń