Dziś propozycja na tłusty czwartek który w Polsce obchodzony jest wyjątkowo słodko! ;-)
Dzisiejsza przekąska pochodzi z Hiszpanii chociaż znana jest w wielu krajach. Jest to tłusty wypiek w formie długiego prętu który po przegryzieniu ma kształt gwiazdki. Ten przepis nieco różni się od tego tradycyjnego ale jest równie smaczny. Churros bo tak nazywa się ten wypiek - w Hiszpanii zjadany jest głównie na śniadanie, samodzielnie lub maczany w filiżance czekolady.
W Polsce churros bardzo często porównywany jest do pączków i dlatego zagościł na dobre na "tłustoczwartkowych "stołach.
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
Składniki;
240 ml wody
1 szkl. mąki pszennej z większą górką
5 dag masła
1 łyżka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki cynamonu
3 jajka
Dodatkowo;
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie;
Do garnka wlać wodę, dodać masło i cukry a także cynamon. Zagotować a następnie do wrzącej wody wsypać mąkę. Garnek zdjąć z ognia i mieszać energicznie aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Potrwa to chwilkę, następnie ciasto odstawiamy na chwilę aby przestygło.
Po tym czasie wpijamy jajka i miksujemy aż ciasto będzie gładkie, gęste i... klejące.
Rozgrzewamy olej, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Na rozgrzany olej wyciskamy pręciki długości około 10 cm. Smażymy z każdej strony około 2 min na rumiano.
Wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia. Następnie oprószyć cukrem pudrem.
Ja podałam z sosem toffi.
Dzisiejsza przekąska pochodzi z Hiszpanii chociaż znana jest w wielu krajach. Jest to tłusty wypiek w formie długiego prętu który po przegryzieniu ma kształt gwiazdki. Ten przepis nieco różni się od tego tradycyjnego ale jest równie smaczny. Churros bo tak nazywa się ten wypiek - w Hiszpanii zjadany jest głównie na śniadanie, samodzielnie lub maczany w filiżance czekolady.
W Polsce churros bardzo często porównywany jest do pączków i dlatego zagościł na dobre na "tłustoczwartkowych "stołach.
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
Składniki;
240 ml wody
1 szkl. mąki pszennej z większą górką
5 dag masła
1 łyżka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki cynamonu
3 jajka
Dodatkowo;
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie;
Do garnka wlać wodę, dodać masło i cukry a także cynamon. Zagotować a następnie do wrzącej wody wsypać mąkę. Garnek zdjąć z ognia i mieszać energicznie aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Potrwa to chwilkę, następnie ciasto odstawiamy na chwilę aby przestygło.
Po tym czasie wpijamy jajka i miksujemy aż ciasto będzie gładkie, gęste i... klejące.
Rozgrzewamy olej, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Na rozgrzany olej wyciskamy pręciki długości około 10 cm. Smażymy z każdej strony około 2 min na rumiano.
Wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia. Następnie oprószyć cukrem pudrem.
Ja podałam z sosem toffi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz