Dziś mam dla Was pierogi! i to nie byle jakie bo z jabłkami. Fajne danie dla dzieci, w wersji mini dodatkowo je zachęcą do jedzenia.
Polecam.
1 jajko
3 łyżki oleju
ok 3/4 szkl ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
odrobina cynamonu
Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku, dosypujemy kardamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, literatką wykrawamy kółka. Kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Gotujemy do miękkości ok 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Podajemy polane rozpuszczonym masłem lub z kleksem śmietany.
Smacznego!
Polecam.
Składniki;
30 dag mąki pszennej1 jajko
3 łyżki oleju
ok 3/4 szkl ciepłej wody
szczypta soli
Nadzienie;
3 jabłka3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
odrobina cynamonu
Przygotowanie;
Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić )Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku, dosypujemy kardamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, literatką wykrawamy kółka. Kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Gotujemy do miękkości ok 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Podajemy polane rozpuszczonym masłem lub z kleksem śmietany.
Smacznego!
Świetny pomysł na nadzienie - wypróbuję
OdpowiedzUsuń