Już tylko kilka dni dzieli nas od Świąt Wielkanocnych, więc dziś mam propozycje bez której nie można się obejść...
Składniki na pastę;
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki majonezu
3 łyżki chrzanu ROLNIK
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo;
6 jajek ugotowanych na twardo
rukola do dekoracji
barwniki spożywcze (kolory dowolne)
Przygotowanie;
Ugotowane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wrzucamy do blendera. W trzech naczyniach rozpuszczamy odrobine barwnika w gorącej wodzie (w każdym inny kolor). Do każdego naczynia wrzucamy po 4 połówki jajka. Polewamy je kolorową wodą i zostawiamy na 2-3 minuty aż się dobrze zabarwią. (oczywiście można je barwić także domowymi sposobami- czerwona kapusta, sok z buraków, szpinak itd.) Jajka wyjmujemy na ręcznik papierowy i zostawiamy aby wyschły. W tym czasie robimy farsz. Do żółtek dodajemy ciecierzycę, majonez i chrzan. Blendujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy do smaku. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i napełniamy jajka. Dekorujemy rukolą.
Smacznego!
Składniki na pastę;
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki majonezu
3 łyżki chrzanu ROLNIK
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo;
6 jajek ugotowanych na twardo
rukola do dekoracji
barwniki spożywcze (kolory dowolne)
Przygotowanie;
Ugotowane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wrzucamy do blendera. W trzech naczyniach rozpuszczamy odrobine barwnika w gorącej wodzie (w każdym inny kolor). Do każdego naczynia wrzucamy po 4 połówki jajka. Polewamy je kolorową wodą i zostawiamy na 2-3 minuty aż się dobrze zabarwią. (oczywiście można je barwić także domowymi sposobami- czerwona kapusta, sok z buraków, szpinak itd.) Jajka wyjmujemy na ręcznik papierowy i zostawiamy aby wyschły. W tym czasie robimy farsz. Do żółtek dodajemy ciecierzycę, majonez i chrzan. Blendujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy do smaku. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i napełniamy jajka. Dekorujemy rukolą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz