Na wigilijnym czy świątecznym stole przeważają ryby w różnorodnej postaci. Ja dziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową.
Składniki;
4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko
pół obranego jabłka
1 mały por
3 ogórki kiszone
4 kawałki czerwonej konserwowej papryki
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
Przygotowanie;
Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Majonez wraz z musztardą przekładamy do sałatki i delikatnie mieszamy do połączenia. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Składniki;
4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko
pół obranego jabłka
1 mały por
3 ogórki kiszone
4 kawałki czerwonej konserwowej papryki
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
Przygotowanie;
Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Majonez wraz z musztardą przekładamy do sałatki i delikatnie mieszamy do połączenia. Najlepiej smakuje następnego dnia.
#jednazdwunastu #świetazseko #seko
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń