grudnia 17, 2017

Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym.

Święta już za kilka dni, najpierw uroczysta wieczerza a kolejne dni to błogie lenistwo, obżarstwo i odwiedziny rodziny... To wyjątkowy czas, radosny ale też pracowity. Od kilku tygodni pewnie zastanawiacie się co podać gdy zjawią się bliscy. Wigilia to zazwyczaj te same tradycyjne dania, ale co z kolejnymi świątecznymi daniami? 
Ja mam propozycję na uszka,ale nie te wigilijne z grzybami ale świąteczne z pasztetem.
Zapraszam!


 Składniki na uszka;
19 dag pasztetu z jeleniem  - polecam DUDA
35 dag maki pszennej
1 jajko
ok. pół szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 cebula

Przygotowanie;
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy pasztet , dodajemy cebulkę i dokładnie mieszamy. 
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Zagniatamy kilka minut, jeśli jest za twarde dolewamy jeszcze po odrobinie wody i nadal zagniatamy. 
Ciasto wałkujemy i kieliszkiem do wina wykrawamy małe kółeczka. Na każde wykładamy po pół łyżeczki farszu. Zlepiamy małe pierożki a następnie sklejamy ze sobą dwa boki tworząc uszko.

#Duda  #ŚwietazDuda  #GotujzDuda

Składniki na barszcz;
2 udka
1 kg czerwonych buraków
1 marchew
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół jabłka
sól, pieprz do smaku
majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki
w razie potrzeby kilka łyżek koncentratu buraczanego

Przygotowanie;
Buraki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, do garnka wkładamy umyte udka, wrzucamy buraki i zalewamy wodą tak aby były przykryte. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, i cebulę a także  jabłko w łupinie. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, dwa goździki i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dorzucamy starty czosnek, majeranek i kilka łyżek koncentratu buraczanego jeśli barszcz jest blady. Wyjmujemy mięso, uzupełniamy wodą i gotujemy jeszcze kilka minut. Barszcz powinien stać z całą zawartością warzyw przez całą noc w zimnym miejscu, następnego dnia powinno się go odcedzić i podawać. Zazwyczaj tak postępuje się z postnym wigilijnym barszczem.
Jednak tego samego dnia również jest smaczny, nie można się oprzeć aby go nie spróbować. 

Dodatkowo przed podaniem barszcz jak i same uszka można okrasić smażoną cebulką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger