Już ostatni dzwonek aby nastawić zakwas na domowy żur. Wydawałoby się ,że to jakaś filozofia a rzeczywistość jest całkiem inna. A domowy żur smakuje wyśmienicie. Ten owsiany jest delikatny, niezbyt kwaśny.
Składniki;
800 ml ciepłej wody
7 łyżek płatków owsianych
10 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 cebula
4 liście laurowe
5 ząbków czosnku
Przygotowanie;
Płatki owsiane mielimy na gruboziarnistą mąkę w młynku do kawy. Wsypujemy do dużego słoika, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy na pół- dodajemy do mąki. Ziele angielskie, liście i ziarenka pieprzu także wrzucamy do słoja. Zalewamy ciepłą ( nie gorącą) woda. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Jeśli chcemy przyspieszyć dojrzewanie kwasu wtedy możemy dolać 2 -3 łyżki kwasu z kapusty kiszonej albo ogórków kiszonych. Zakwas mieszamy każdego dnia przynajmniej raz. Po tym czasie zakwas odcedzamy i na powstałym płynie gotujemy żurek jak zwykle...
Smacznego!
Składniki;
800 ml ciepłej wody
7 łyżek płatków owsianych
10 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 cebula
4 liście laurowe
5 ząbków czosnku
Przygotowanie;
Płatki owsiane mielimy na gruboziarnistą mąkę w młynku do kawy. Wsypujemy do dużego słoika, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy na pół- dodajemy do mąki. Ziele angielskie, liście i ziarenka pieprzu także wrzucamy do słoja. Zalewamy ciepłą ( nie gorącą) woda. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Jeśli chcemy przyspieszyć dojrzewanie kwasu wtedy możemy dolać 2 -3 łyżki kwasu z kapusty kiszonej albo ogórków kiszonych. Zakwas mieszamy każdego dnia przynajmniej raz. Po tym czasie zakwas odcedzamy i na powstałym płynie gotujemy żurek jak zwykle...
Smacznego!
Żurek na zakwasie smakuje najlepiej
OdpowiedzUsuńTo prawda, pozdrawiam ;-)
Usuń