listopada 23, 2017

Makaron spaghetti ze smażonymi jabłkami i płatkami migdałowymi.

Jesień kojarzy mi się z zapachem cynamonu, soczystymi jabłkami, gruszkami i gorącą aromatyczną herbatą! 
Więc dziś przygotowałam danie bardzo klasyczne, przez wielu uważane za smak dzieciństwa. To także mój smak...a dziś mojej córki.

Składniki;
20 dag makaronu spaghetti Lubella
2 jabłka 
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
2 szczypty kardamonu
100 ml śmietany 36%
płatki migdałowe
jogurt naturalny do dekoracji
mięta

Przygotowanie;
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię dosypujemy cukier, cynamon, kardamon i smażymy kilka minut aż będą szkliste. Jeśli zaczną się przypalać dolewamy 2- 3 łyżki wody. Po kilku minutach wlewamy śmietankę. gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wkładamy makaron i mieszamy. Wykładamy na talerz, oprószamy cynamonem, posypujemy płatkami migdałów. Dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i miętą.


Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie Lubella na jesienne danie. 


Miłego dnia! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger