marca 20, 2021

Pierożki won ton z kurczakiem i selerem, gotowane na parze.

 Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, to przychodzę z pomocą. Takie oto pyszne pierożki na parze z kurczakiem.

Trochę Azji w domu, polecam! 


Składniki na ciasto;
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
mąka do podsypania ciasta

Przygotowanie;
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zalać woda. Zagnieść elastyczne ciasto. 
Odstawić na około pół godziny,  przykryte ściereczką. 

Składniki na farsz;
40 dag mięsa mielonego z kurczaka
2 łyżki posiekanej dymki razem ze szczypiorkiem
1 łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
pieprz do smaku
pół łyżeczki mielonej kolendry lub 2 łyżeczki świeżej
2 łodygi selera naciowego

Przygotowanie;
Do miski przełożyć mięso, dodać starty czosnek, pokrojoną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Seler również posiekać, dodać do mięsa. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. 

Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Podsypywać mąką bo przykleja się do stolnicy. Wykrawać szklanką okręgi, na każdy kłaść łyżeczkę farszu. Pierożka sklejać tworząc sakiewkę. Do głębokiej patelni nalać wodę, postawić w niej garnek do gotowania na parze, jednak tak aby woda nie dostawała się do środka. Dno wyłożyć papierem do gotowania na parze, układać na nim pierożki. Przykryć pokrywą i od czasu zagotowania wody w patelni, parować około 10-13 minut. Wodę dolewać do patelni bo szybko się wygotowuje. 
Podawać z ulubionym sosem.
 




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger