grudnia 10, 2019

Szybki piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.

Pierniki opanowały internet.
Więc dziś mój kolejny piernik, to ten z tych szybkich, a dodatkowo przełożony powidłami.
Nic mu nie brakuje... smakuje równie dobrze, jak te dojrzewające!
Zapraszam.




Składniki; 
120 g masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu
2 łyżki miodu słonecznikowego Skworcu
2 łyżki powideł śliwkowych 
1 łyżeczka cynamonu Skworcu
3 łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu
2 łyżki kakao Skworcu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Skworcu
2 jajka
250 ml mleka

2 szkl. mąki pszennej


do przełożenia ;
ok 40 dag powideł śliwkowych
do polania ;
tabliczka mlecznej czekolady
2-3 łyżki mleka

Przygotowanie;
 W garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód i powidła, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze chwilkę, około 1 minutę. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodać sodę, roztrzepane jajka i mleko. Szybko mieszać, masa powinna sie spienić. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać. Mieszać tak aby nie było grudek. Foremkę keksówke o wymiarach ok 12x25 wyłożyć papierem. Masę przelać do foremki, piec około 40-45 min w temp 180C. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto przekroić na trzy blaty po całkowitym ostudzeniu. Jeden posmarować, przykryć drugim, posmarować, przykryć trzecim, polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Dokładnie wymieszać i polać ciasto. Jeśli polewa jest za gęsta dolać więcej mleka. Odstawić do chłodu aby ciasto się scaliło.




Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger