Składniki na spód;
30 dag kruchych ciasteczek (ja użyłam belvita)
5 dag masła
Składniki na masę serową;
1 kg twarogu półtłustego
10 dag cukru
sok i skórka otarta z 1 pomarańczysok z jednej cytryny
3 jajka
1 budyń waniliowy (proszek)
200 ml jogurtu naturalnego
Pomarańcze w cukrze;
2 pomarańcze
cukier (tyle ile zaważą pomarańcze)
Polewa;
10 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady
50 ml śmietany 30%
50 ml syropu z konfitowania pomarańczy
Przygotowanie;
Spód;
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Ciasteczka wraz z masłem miksujemy na mokry piasek w blenderze. Masą wykładamy dno tortownicy, wkładamy do lodówki na około 30 min.
Masa serowa;
Do miski przekładamy ser, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy a także jogurt. Blenderem blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50min w temp. 180C. Gdy sernik się upiecze studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Konfitowane pomarańcze;
Pomarańcze warzymy i odmierzamy taką samą wagę cukru. Owoce sparzamy i dokładnie myjemy. Najlepiej jeśli będą bezpestkowe. Kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Przekładamy do rondelka, zasypujemy połową cukru i zalewamy wodą (tyle aby zakryła owoce). Gotujemy pod przykryciem około 30 min. i studzimy. Następnie dodajemy resztę cukru i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Garnek przykrywamy tylko do połowy. Syrop powinien się zredukować. Gotowe plastry wykładamy na papier do pieczenia aby przestygły. Syrop zlewamy do słoiczka.
Polewa;
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dolewamy śmietankę i podgrzewamy w mikrofali kilkanaście sekund. Po wyjęciu energicznie mieszamy, dolewamy syrop z pomarańczy. Mieszamy do połączenia.
Polewą polewamy sernik i dekorujemy konfitowanymi pomarańczami.
Smacznego!
Pomysł zaczerpnęłam stąd...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz