Rabarbar zazwyczaj w ciastach króluje wiosną bądź wczesnym latem kiedy to dopiero pojawia się w ogródkach. Ale w ogrodzie mojej mamy rośnie do dziś i jest na wyciągnięcie ręki. Ciasto wzbogaciłam dodatkiem masy krówkowej która przełamała delikatnie kwaśność rabarbaru. Wyszło pysznie i delikatnie! Ciasto rozpływało się w ustach.
Polecam!
Składniki na ciasto;
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie;
ok. 40 dag rabarbaru
1 łyżka cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
3-4 łyżki masy krówkowej
1 jajko do posmarowania brzegów
1 łyżka cukru do posypania brzegów
Przygotowanie;
Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące ale takie ma być.
Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka minut. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy łyżkę maki i dosładzamy jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy.
Ciasto wałkujemy najlepiej na podsypanym mąką papierze do pieczenia , ponieważ się przyklei i nie będzie możliwości aby go przełożyć na blaszkę. Smarujemy masą krówkową a następnie wykładamy rabarbar. Brzegi ciasta delikatnie unosimy i zawijamy na wierzch, Starając się aby jak największą część tarty "zakryć" Po wierzchu możemy rabarbar jeszcze posłodzić. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy około 40 min w 180C. Bliżej końca należy sprawdzać czy ciasto się nie pali (każdy piekarnik pracuje inaczej).
Smacznego!
Wspaniale wyglada, musi być pyszna
OdpowiedzUsuńTarty rustykalne uwielbiam nie zależnie od nadzienia!
Usuń