Zapraszam!
Składniki;
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki pokrojonej bazylii
5 łyżek mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
sól
pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie;
Soczewicę płuczemy, zalewamy 1,5 szklanką wody i gotujemy, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. Jeśli pozostało cokolwiek wody, soczewica nie wchłonęła jej, należy ją odlać.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu. W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do warzyw. Od czasu do czasu mieszamy. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Następnie rozdrabniam blenderem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy z surówką lub jako samodzielne danie.
Smacznego!
Fajne!
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
Usuń