Italia do zjedzenia to przepięknie wydana książka od Wyd. Buchmann autorstwa Bartka Kieżuna. Jak sama nazwa wskazuje przenosimy się do Włoch. Oprócz wielu smakowitych dań z różnych regionów Włoch poznajemy także miejsca gdzie można je zjeść. Wszystko okraszone jest pięknymi zdjęciami zabytków, dzieł sztuki i dań kuchni włoskiej.
Tytuł- Italia do zjedzenia
Wydawnictwo - Buchmann
Autor - Bartek Kieżun
Oprawa - twarda
Ilość Stron - 288
Jak sam autor mówi, uwielbia jedzenie, podróżowanie i sztukę. Nie potrafi wybrać jednej rzeczy która fascynuje Go bardziej, dlatego te trzy przyjemności łączy ze sobą i proponuje bardzo osobiste połączenie książki kucharskiej z przewodnikiem a także historią sztuki. Opowieść uzupełniona jest pięknymi zdjęciami robionymi podczas prawie dziesięciu lat podróży do Włoch.
W książce znajdziemy wiele tradycyjnych włoskich dań,ale także takie o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia.
Moje serce bardziej bije do deserów i dań słodkich dlatego z tej książki przygotowałam bardzo smaczne i ślicznie wyglądające ciasteczka o miłej dla uszu nazwie - Biscotti al limone.
Ciasteczka cytrynowe.
Składniki;
30 dag mąki pszennej
10 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 duża cytryna
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie;
Masło z cukrem miksujemy na krem przez około 10 minut. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Powoli, nie przerywając miksowania dodajemy połowę maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy w cukrze krysztale a potem w pudrze. Układamy na blaszce, robiąc odstępy około 3-4 cm. Pieczemy około 15 min w nagrzanym piekarniku do 180C. Jednak taka moja uwaga - sugeruje sprawdzać co jakiś czas ponieważ cukier się szybko karmelizuje i ciasteczka się po prostu palą od spodu...
Smacznego i przyjemnej lektury!
Tytuł- Italia do zjedzenia
Wydawnictwo - Buchmann
Autor - Bartek Kieżun
Oprawa - twarda
Ilość Stron - 288
Jak sam autor mówi, uwielbia jedzenie, podróżowanie i sztukę. Nie potrafi wybrać jednej rzeczy która fascynuje Go bardziej, dlatego te trzy przyjemności łączy ze sobą i proponuje bardzo osobiste połączenie książki kucharskiej z przewodnikiem a także historią sztuki. Opowieść uzupełniona jest pięknymi zdjęciami robionymi podczas prawie dziesięciu lat podróży do Włoch.
W książce znajdziemy wiele tradycyjnych włoskich dań,ale także takie o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia.
Ciasteczka cytrynowe.
Składniki;
30 dag mąki pszennej
10 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 duża cytryna
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie;
Masło z cukrem miksujemy na krem przez około 10 minut. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Powoli, nie przerywając miksowania dodajemy połowę maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy w cukrze krysztale a potem w pudrze. Układamy na blaszce, robiąc odstępy około 3-4 cm. Pieczemy około 15 min w nagrzanym piekarniku do 180C. Jednak taka moja uwaga - sugeruje sprawdzać co jakiś czas ponieważ cukier się szybko karmelizuje i ciasteczka się po prostu palą od spodu...
Smacznego i przyjemnej lektury!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz