stycznia 29, 2018

Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki.

Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że domowy , ciepły i pachnący chleb nie umywa się do tego ze sklepu... kiedyś piekłam go bardzo często. Później zaprzestałam, nie wiem z jakiego powodu. Dziś znów upiekłam swój pierwszy domowy chleb od dłuższego czasu. Wyszedł mega smaczny, lekko słodki z chrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba...


Składniki;


1 szkl. mąki z płaskurki (najstarsza odmiana pszenicy )od Bio Babalscy
1 szkl zwykłej mąki pszennej
3 szkl. mąki pszennej graham od Bio Babalscy
200 ml mleka migdałowego
3/4 szkl wody
6 dag masła (rozpuszczonego)
4 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży


 
do posypania czarnuszka



 
Przygotowanie;


Wszystkie mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Drożdże kruszymy, przekładamy do kubka, wlewamy kilka łyżek ciepłej wody, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 min. aż urosną. Po tym czasie przekładamy do mąki, dodajemy sól. 


Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy wodę sprawdzając konsystencję ciasta. Ciasto nie powinno za bardzo się kleić. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i rozpuszczony miód. Wyrabiamy kilka minut. Formujemy kulę i przekładamy do natłuszczonego i obsypanego mąką garnka. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godz. aż urośnie. W tym czasie przygotowujemy dwie aluminiowe foremki o wymiarach mniej/więcej 12x20 cm. Natłuszczamy i posypujemy mąką. Ciasto zagniatamy jeszcze parę razy i dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy bochenek. Mokrą ręką wygładzamy powierzchnię. 


Posypujemy czarnuszką. Odstawiamy jeszcze na około pół godz. do wyrośnięcia. Na dno piekarnika wstawiamy dodatkowe naczynie z wodą aby podczas pieczenia wytwarzała się para, dzięki niej skórka chleba będzie bardziej chrupiąca .Pieczemy w temp 200C około 30-40 min. Skórka powinna być przypieczona. 




Za mąkę dziękuję Gospodarstwu ekologicznemu Bio Babalscy.
Różne rodzaje kasz, makaronów a także mąki możecie kupić online w sklepie internetowym Bio Babalscy


Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger