Dziś kolejny dzień, kiedy to żar lał się z nieba... ale ja uwielbiam taką pogodę!
Na obiad jadłam kotlety mielone ale nie te tradycyjne a pieczone w piekarniku. Nie trzeba stać przy gorącej patelni i co chwilę przewracać na drugą stronę, kotlety po prostu pieką się same.
Można przygotować większą ilość a potem tylko odgrzać i obiad na dwa dni gotowy!
A dodatkowo kotlety upiekłam w bardzo wygodnych aluminiowych foremkach, które po upieczeniu wyrzucamy do kosza a nie męczymy się z usuwaniem tłuszczu. A po foremki zapraszam do internetowego sklepu ALFATEC , gdzie jest ogromny wybór. Zresztą zobaczcie sami ;-)
Składniki;
50 dag mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe)
1 cebula
1 bułka (czerstwa)
2 ząbki czosnku
garść pestek dyni
1 jajko
sól i pieprz - około pół łyżeczki
10 dag masła
bułka tarta do obtoczenia
Dodatkowo;
Forma aluminiowa od ALFATEC
Przygotowanie;
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła. Bułkę namaczamy w wodzie. Kiedy nasiąknie odciskamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, bułkę, starty czosnek, wbijamy jajko i wyrabiamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku, dosypujemy dynię. Jeśli mięso jest za luźne dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy w foremce. Na każdym kotlecie na środku układamy kostkę masła.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min. w 180C. W połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę.
Gotowe!
Przed pieczeniem.
Po upieczeniu.
Smacznego!
Na obiad jadłam kotlety mielone ale nie te tradycyjne a pieczone w piekarniku. Nie trzeba stać przy gorącej patelni i co chwilę przewracać na drugą stronę, kotlety po prostu pieką się same.
Można przygotować większą ilość a potem tylko odgrzać i obiad na dwa dni gotowy!
A dodatkowo kotlety upiekłam w bardzo wygodnych aluminiowych foremkach, które po upieczeniu wyrzucamy do kosza a nie męczymy się z usuwaniem tłuszczu. A po foremki zapraszam do internetowego sklepu ALFATEC , gdzie jest ogromny wybór. Zresztą zobaczcie sami ;-)
Składniki;
50 dag mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe)
1 cebula
1 bułka (czerstwa)
2 ząbki czosnku
garść pestek dyni
1 jajko
sól i pieprz - około pół łyżeczki
10 dag masła
bułka tarta do obtoczenia
Dodatkowo;
Forma aluminiowa od ALFATEC
Przygotowanie;
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła. Bułkę namaczamy w wodzie. Kiedy nasiąknie odciskamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, bułkę, starty czosnek, wbijamy jajko i wyrabiamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku, dosypujemy dynię. Jeśli mięso jest za luźne dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy w foremce. Na każdym kotlecie na środku układamy kostkę masła.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min. w 180C. W połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę.
Gotowe!
Przed pieczeniem.
Po upieczeniu.
Smacznego!
Wyglądają smakowicie, a w jakie temperaturze piec?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w 180C , pozdrawiam ;-) już poprawiam...
Usuń