Jeśli słyszymy o gołąbkach to na myśl przychodzą nam te tradycyjne z ryżem zawijane w kapustę. Dziś mam trochę inną wersję bo bez zawijania a to znaczy ,że też mniej pracochłonną. Mnie smakowały bardzo ...
Składniki;
pół małej główki kapusty białej (ok. 400 g)
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 szkl. ryżu
2 jajka
2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
ok 80 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
6 łyżek oliwy
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie;
Kapustę oczyści z wierzchnich liści i przekroić na połowę. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone przełożyć do miski, połączyć z kapustą i doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Następnie zeszklić na oliwie
na bardzo wolnym ogniu i doprawić solą. Cebulę wrzucić do miski z kapustą i mięsem – wymieszać. Dodać ugotowany ryż, jajka i wymieszać ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formować kule z przygotowanej masy, a potem lekko je rolujemy, tworząc jakby gołąbki.
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min. Pod koniec gotowania możemy doprawić śmietaną.
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min. Pod koniec gotowania możemy doprawić śmietaną.
Zamiast koncentratu możemy dodać około 2 szklanki passaty pomidorowej. Posypać po wierzchu koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!
Wyglądają pysznie te gołąbki, muszę kiedyś spróbować tylko w wersji z mięsem drobiowym :)
OdpowiedzUsuńTez takie robię, dużo szybsze
OdpowiedzUsuńTo prawda a smakują fantastycznie!
Usuńchcę je zjeść................
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam ich w ten sposób chociaż nie raz widziałam podobne przepisy. Musze chyba w końcu wypróbować z młodą kapustką :)
OdpowiedzUsuń