Święta już tuż tuż ... mam kolejny przepis który spokojnie możecie przygotować ostatniego dnia. Nie ma za dużo pracy a smak naprawdę rewelacyjny...
Zapraszam!
Zapraszam!
Składniki na masę makową;
40 dag gotowej masy makowej
5 dag masła
1 duże jajko
Składniki na masę serową;
30 dag twarogu tłustego lub półtłustego
3 łyżki gęstej śmietany
1 duże jajko
pół łyżki maki ziemniaczanej
pół szklanki drobnego cukru
Polewa kajmakowa;
3 dag masła
5 dag brązowego cukru
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie;
Miękkie masło ubijamy na jasny puch, dodajemy jajko (jeśli masa się zwarzy to nic nie szkodzi)dodajemy mak i mieszamy.
Do drugiej miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej. Blenderem miksujemy aż masa będzie gładka. (dzięki blenderowi ser nie musi być wcześniej mielony, jeśli używamy miksera należy wcześniej ser zemleć 3 razy)
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej wkładamy po łyżce masy makowej a na nią wykładamy masę serową i tak do wykorzystania składników.
Foremkę wstawiamy do piekarnika na około 25- 30 min i pieczemy w temp. 170C. Serniczek powinien być ścięty i lekko podpieczony.
Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki karmelu. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, jednak należy ciągle mieszać ponieważ karmel lubi się przypalać.
Wystudzone babeczki polewamy ciepłym karmelem po wierzchu.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
co tu dużo mówić są po prostu urocze :) i jeszcze tyle dobroci w jednej babeczce i mak i karmel i ser <3
OdpowiedzUsuń