Do mięs zazwyczaj podajemy ziemniaki i kasze na różne sposoby. Dziś proponuje ziemniaki z marchewką po bombajsku. Smakują nawet same bez dodatków.
Wypróbujcie!
A do przygotowania dania tradycyjnie użyłam przypraw Skworcu.com.pl
Składniki;
1 kg małych ziemniaków
25 dag mini marchewek
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
pół łyżeczki kurkumy Skworcu
szczypta chili Skworcu
pół łyżeczki garam masala Skworcu
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
kilka łyżek wody
szczypiorek do posypania
Przygotowanie;
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny i chwilę podgrzewać. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.
Smacznego!
Wypróbujcie!
A do przygotowania dania tradycyjnie użyłam przypraw Skworcu.com.pl
Składniki;
1 kg małych ziemniaków
25 dag mini marchewek
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
pół łyżeczki kurkumy Skworcu
szczypta chili Skworcu
pół łyżeczki garam masala Skworcu
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
kilka łyżek wody
szczypiorek do posypania
Przygotowanie;
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny i chwilę podgrzewać. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz