października 11, 2016

Budyniowe ciasto ze śliwkami.

Macie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?!



Składniki na ciasto;
2,5 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
2 budynie czekoladowe (bez cukru)
20 dag miękkiego masła
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

Dodatkowo;
około 80 dag śliwek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru

Masa budyniowa;
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 litr mleka
3 - 4 łyżki cukru ( lub więcej)

Przygotowanie;
Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać budyń (proszek), sól i wymieszać razem. Masło utrzeć mikserem z  cukrem na jasną masę , następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Na końcu partiami dodawać składniki sypkie ciągle miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki. Drugą częścią  wylepić dno blaszki (25x35). Blaszkę wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę budyniową.

Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Chwilkę gotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia. (nie musi być całkiem zimny).
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, odłożyć.
Z lodówki wyjąć blaszkę, na ciasto wylać budyń a na nim układać śliwki jedna obok drugiej - skórką do dołu. Po wierzchu posypać cukrem oraz cynamonem. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach na śliwki.
Ciasto piec około 1 godz, w temp. 180C.
Wyjąć i przestudzić , można także po wierzchu posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

Pomysł zaczerpnęłam z tej strony ;-)

4 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger