Dziś sobota, może zdążycie jeszcze przygotować na jutro. Ciasto jest pyszne a krakersy bardzo fajnie chrupią pod zębami...
Zapraszam!
Zapraszam!
Składniki;
7 jajek
3/4 szkl. cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 dag masy kajmakowej orzechowej
20 dag masła
ok. 25 dag krakersów
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie;
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy (25x35cm) i piec około 30 min w temp. 170C. Masę kajmakową zmiksować z miękkim masłem. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Jeden blat wkładamy do foremki, smarujemy masą kajmakową, na niej układamy krakersy, jeden obok drugiego, lekko dociskając. Na krakersach znów rozsmarować masę, przykryć kolejnymi krakersami i czynność powtórzyć Powinno być 3 warstwy krakersów. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy masą i posypujemy pokrojonymi orzechami.
Zamiast masy na wierzchu ciasto możemy polać czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz