Dziś proponuję klasyczne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Szybkie i smaczne...
Polecam!
Polecam!
Składniki;
40 dag polędwiczek wieprzowych
20 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
3 łyżki śmietany 18 %
zielony lubczyk
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła
Przygotowanie;
Mięso myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obsmażamy na łyżce oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą (aby były przykryte)Na pozostałym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy ją do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy chwile na maśle aż wyparuje cała woda. Dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku i jeszcze gotujemy. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy aby się nie zważyła. Czekamy aż się zagotuje i ściągamy garnek z ognia. Posypujemy posiekanym lubczykiem.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz