stycznia 19, 2018

Marchew miodowo kokosowa.

Dziś mam pomysł na mega smaczną , słodką marchewkę. Idealna w połączeniu z kurczakiem, zresztą ja zjadłam ją wprost z miseczki. Bez żadnych innych dodatków. 
Przepis pochodzi z książki od wydawnictwa M, Dieta przeciwzapalna. Recenzję książki znajdziecie tutaj!


Składniki;
3 duże marchewki
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu (może być lipowy)
sól morska
świeżo mielony pieprz


Przygotowanie;
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do połowy ich wysokości. Przykrywamy pokrywką i gotujemy aż pół wody wyparuje a marchewka będzie prawie miękka ( około 7min) Następnie do marchewki dodajemy olej kokosowy i miód. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż sos lekko się skarmelizuje. 



Jemy na ciepło. Możemy posypać ulubionymi ziołami.

Smacznego! 

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger