Składniki;
30 dag mąki pszennej
2 jajka
10 dag cukru
20 dag miękkiego masła
5 dag posiekanych migdałów Skworcu
dżem malinowy Skworcu
szczypta soli cytrynowej Skworcu
Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce.
Migdały obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku palcem zrobić mały dołeczek, (tak jak kluski śląskie) ułożyć na blaszce. Posmarować całe ciastko rozmąconym białkiem. Do środka włożyć dżem (można workiem cukierniczym z wąską końcówką) a na około, ciastka obsypać posiekanymi migdałami. Piec około 15- 20 min w temp. 180C.
Uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńLubię takie domowe ciasteczka, najlepsze
OdpowiedzUsuńTo prawda, domowe najlepsze. A te są bardzo smaczne!
UsuńAle wyglądają apetycznie ! :D
OdpowiedzUsuń