października 19, 2018

Sernik z orzechami w sosie toffi na cynamonowym spodzie.

Kolejny tydzień za nami, dlaczego ten czas tak szybko mija?? czy też tak macie? Jutro sobota, większość z Was piecze ciasto więc ja przychodzę z kolejną propozycją...
Co wy na to? 


Składniki na spód; 
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
10 dag masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
 
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto a następnie wyłożyć nim dno tortownicy. 
 
Składniki na masę serową;
80 dag twarogu
5 jajek plus dwa białka ze spodu
200 ml jogurtu naturalnego
2 budynie śmietankowe w proszku
3/4 szklanki cukru lub więcej
garść rodzynek
 
Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtka i cukier. Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać jogurt naturalny oraz proszek budyniowy, miksować jeszcze chwilę. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno. Piane wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wrzucić rodzynki. Wymieszać. Masę serową wylać na cynamonowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec około godziny. 
Kiedy sernik już ostygnie przygotowujemy sos toffi z orzechami.

Składniki na sos;
25 dag orzechów włoskich
10 dag masła
13 łyżek cukru kryształu
szklanka śmietany 30 lub 36%
 
Wszystkie składniki oprócz orzechów umieszczamy w garnku. Gotujemy i często mieszamy. Potrwa to około 15 min. Sos ma być gęsty i lekko zmieniać kolor na ciemniejszy. Kiedy sos już będzie dosyć gęsty wsypujemy posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy a następnie po lekkim przestudzeniu wykładamy na wierzch ciasta. Chłodzimy do zastygnięcia masy. 
 


Podajemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger