października 24, 2018

Muffiny owsiane ze suszonymi śliwkami a także recenzja książki - Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców... wyd. Egmont.

Dawno na blogu nie było żadnej recenzji książki, ale już to zmieniam bo wydawnictwa w październiku zaszalały i wyszło ich naprawdę dużo. Dziś pokaże Wam kulinarną ale niebawem także inne...
Ale od początku. Dziś zwracam się do świeżo upieczonych Mam. Czy też kochane macie dylemat jakie danie i od którego miesiąca podać swojemu dziecku? dzięki tej książce wszystkie Wasze niewiadome zostaną rozwiązane. 
Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców to książka która powstała przy współpracy dwóch pań. Głównie w książce znajdziemy przepisy na dania dla bobasów i małych dzieci. Zaczynamy od 4 miesiąca a później z czasem rozszerzamy dietę. Wiem z doświadczenia, ze najwięcej problemów mamy mają z karmieniem dzieci do pierwszego roku życia, zastanawiają się co podać, czy nie uczuli, czy nie zaszkodzi, itd. Ta książka rozwieje wiele wątpliwości w kwestii karmienia małych szkrabów. Oczywiście na  wstępie autorka opowiada skąd pomysł na książkę,,, ale zaraz potem znajdziemy wiele cennych informacji które przydadzą się nie tylko mamom maluchów. 
Znajdziemy rozpiski na temat wprowadzania nowych składników do diety, jakiej wielkości powinny być porcje, jak je zwiększać i urozmaicać z miesiąca na miesiąc, co z przyprawami i solą, czy należy je podawać dzieciom? a co z dietą bezglutenową?  jak wtedy komponować dania jeśli okaże się , że dziecko nie toleruje glutenu? a co z cukrem? czym go zastępować? na te i inne pytania odpowiedzi znajdują siew książce. 



Kolejna kwestią poruszoną jest przechowywanie żywności dla dzieci. Czy można zamrażać? w czym najlepiej przechowywać aby jak najdłużej dania były świeże czy też poszczególne składniki. 
A co z jedzeniem poza domem, jak wtedy sobie radzić? oczywiście odpowiedz w środku.
Książka jest pięknie wydana, zdjęcia zachęcają do sięgnięcia po nią. 



Przy każdym przepisie są kolorowe znaczki które informują nas czy dane danie jest bezglutenowe, bez jajek. wegetariańskie, bez orzechów czy bez mleka. 
To bardzo pomocne szczególnie wtedy kiedy dziecko uczulone jest ,bądź ma alergie po zjedzeniu któregoś składnika.



W książce przepisy podzielone są na 3 grupy;
powyżej 4 miesiąca
powyżej 6 miesiąca
powyżej 12 miesiąca

Propozycji dań jest wiele, wiec każdy znajdzie coś dla siebie ;-)
Ja tylko mogę napisać tyle,żałuję ,że nie było tej książki wtedy kiedy moja córka miała 4 miesiące!

Tytuł; Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców.
Autor; Shazi Visram, Cricket Azima
Wydawnictwo; Egmont
Oprawa; Miękka
Ilość stron; 137 stron

Wypróbowałam muffinki z płatków owsianych i suszonych śliwek. 

Składniki;
3/4 szklanki płatków owsianych
1 1/4 szkl. mleka
1 1/2 maki pełnoziarnistej
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szkl. oleju roślinnego
3/4 szkl. posiekanych suszonych śliwek
możemy dorzucić także suszoną żurawinę


Przygotowanie;
w misce mieszamy płatki owsiane z mlekiem. Odstawiamy aż wchłoną cały płyn. Następnie wlewamy olej i rozmącone jajka. Mieszamy. Dosypujemy porcjami cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dorzucamy pokrojone śliwki, mieszamy. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy  ciasto do każdej z nich na wysokość około 3/4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C i pieczemy około 20-25 minut. 

Babeczki można podawać dzieciom po 12 miesiącu życia.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Książka jest świetna, jedynie te rozszerzanie diety od 4. miesiąca mnie nie przekonuje, bo od dawna się trąbi, żeby jednak poczekać do 6. miesiąca. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger