Ta zupa powstała przy sprzątaniu lodówki. Więc jeśli i Wy macie w planach porządki to polecam tą zupę.
Składniki;
6 pomidorów
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
2 marchewki
kilka suszonych pomidorów z oliwy
1 mały kalafior
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
liśc laurowy, ziele angielskie
świeży tymianek
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
Przygotowanie;
Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu az zaczną się rozpadać.Pookoło 20 min. Pomidory przekładamy na sitko o maleńkich oczkach i za pomocą łyżki przecieramy aby pestki i skórki zostały na sitku.
Powstały przecier przelewamy do garnka. dolewamy około 2 szkl. wody. Wrzucamy pokrojoną marchew i paprykę. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy przetarty czosnek, suszone pomidory pokrojone na cząstki. Po kilku minutach wrzucamy kalafior podzielony na różyczki. Uzupełniamy wodę, tak aby warzywa były pod powierzchnią. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu wsypujemy odcedzoną kukurydzę. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy i dodajemy miód aby przełamać smaki.
Posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy.
Smacznego!
Składniki;
6 pomidorów
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
2 marchewki
kilka suszonych pomidorów z oliwy
1 mały kalafior
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
liśc laurowy, ziele angielskie
świeży tymianek
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu az zaczną się rozpadać.Pookoło 20 min. Pomidory przekładamy na sitko o maleńkich oczkach i za pomocą łyżki przecieramy aby pestki i skórki zostały na sitku.
Powstały przecier przelewamy do garnka. dolewamy około 2 szkl. wody. Wrzucamy pokrojoną marchew i paprykę. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy przetarty czosnek, suszone pomidory pokrojone na cząstki. Po kilku minutach wrzucamy kalafior podzielony na różyczki. Uzupełniamy wodę, tak aby warzywa były pod powierzchnią. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu wsypujemy odcedzoną kukurydzę. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy i dodajemy miód aby przełamać smaki.
Smacznego!
Uwielbiam zupkę pomidorową. =)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa :)
OdpowiedzUsuń