Dziś mam dla Was propozycję książkową. GOD FOOD czy boska kuchnia Malki Kafki od Wydawnictwa Znak. Autorka to znana i ceniona restauratorka, założycielka sieci restauracji Tel Aviv. W książce zawarła zbiór przepisów na sycące dania główne, wyrafinowane przekąski , aromatyczne mieszanki ziół i orzeźwiające napoje.
Otwierając książkę przenosimy się do innego świata, do świata boskich smaków. Można by rzec, ze to taka nowoczesna biblia smaków. Autorka nie wierzy w osobowego boga, wierzy natomiast ,że każda świadomość czy to ludzka czy zwierzęca ma swoją koncepcję boga i każda odczuwa go na swój sposób. W książce nie ma przepisów dla mięsożerców, to zdrowa, roślinna kuchnia pełna aromatów i smaków całego świata.
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów;
Mieszanki przypraw
Nabiał
Majonezy, dipy, pesto, oliwy
Hummusy i pasty
Pieczywo
Kanapki
Śniadania i lancze
Zupy i Eintopey
Dania główne
Dodatki do dań
Desery
Napoje
Koktajle frappe
Przepisy są tak dobrane aby móc z nich zestawiać kolorowe dania, danie główne podać z ulubionym dodatkiem. Do wyboru mamy sałatę czy też sos a jeśli trzeba także i dip. Autorka w przepisach wykorzystała składniki które ponoć nas leczą, np. soplówki. A co to takiego? to takie białe kuliste grzyby, oczywiście jadalne ;-)
Dania nie zawierają żadnych składników odzwierzęcych a co za tym idzie są idealne dla większości alergików. A w dzisiejszych czasach nie trudno o alergika...
Otwierając książkę przenosimy się do innego świata, do świata boskich smaków. Można by rzec, ze to taka nowoczesna biblia smaków. Autorka nie wierzy w osobowego boga, wierzy natomiast ,że każda świadomość czy to ludzka czy zwierzęca ma swoją koncepcję boga i każda odczuwa go na swój sposób. W książce nie ma przepisów dla mięsożerców, to zdrowa, roślinna kuchnia pełna aromatów i smaków całego świata.
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów;
Mieszanki przypraw
Nabiał
Majonezy, dipy, pesto, oliwy
Hummusy i pasty
Pieczywo
Kanapki
Śniadania i lancze
Zupy i Eintopey
Dania główne
Dodatki do dań
Desery
Napoje
Koktajle frappe
Przepisy są tak dobrane aby móc z nich zestawiać kolorowe dania, danie główne podać z ulubionym dodatkiem. Do wyboru mamy sałatę czy też sos a jeśli trzeba także i dip. Autorka w przepisach wykorzystała składniki które ponoć nas leczą, np. soplówki. A co to takiego? to takie białe kuliste grzyby, oczywiście jadalne ;-)
Dania nie zawierają żadnych składników odzwierzęcych a co za tym idzie są idealne dla większości alergików. A w dzisiejszych czasach nie trudno o alergika...
Każdy przepis poprzedzony jest cytatami z przeróżnych dzieł literackich. Następnie krótka historia dania, rodziny czy też wspomnienia autorki które przenoszą nas w różne zakątki świata. Opowiada o tym co widziała, gdzie była, co jadła, opowiada o swoich duchowych przeżyciach... Ta część mnie bardzo przypadła do gustu. Na końcu przechodzimy do przepisu, opisu przygotowania i oczywiście pięknych zdjęć. Barwa zachwyca!
Tytuł; God food czyli boska kuchnia Malki Kafki.
Autor; Malka Kafka
Wydawnictwo; Znak (klik)
Oprawa ; twarda
Ilość stron; 288
Ja oczywiście postanowiłam przetestować póki co jeden przepis z książki ale zapewniam - nie ostatni!
Padło na pieczone pierożki z warzywnym farszem.
Składniki na ciasto;
1,5 szkl mąki orkiszowej jasnej
1 szkl mąki pszennej (tortowej)
3/4 szkl ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz;
2 małe ziemniaki
1 mała czerwona cebula
pół szklanki zielonego mrożonego groszku
pół szklanki kukurydzy konserwowej
5 łyżek oleju
1 łyżka nasion czarnuszki
1 łyżeczka mielonego kminu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżeczka posiekanej bazylii
olej do posmarowania pierogów
sól do smaku
Przygotowanie;
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i podgotować około 7 min. Na patelni z grubym dnem poddusić posiekaną cebulę na oleju, dodać ziemniaki, groszek i kukurydze. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Kiedy ziemniaki będą już miękkie wtedy dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Łącznie z czosnkiem.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie zagniatamy ciasto. W większej misce mieszamy wszystkie składniki, jednak wodę dolewamy stopniowo aby ciasto nie było za rzadkie. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy około 5 min. Jeśli trochę się klei podsypujemy mąką. Ciasto na chwilę odstawiamy a następnie wałkujemy. Kubkiem wykrawamy koła i napełniamy farszem. Zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Po wierzchu pierogi smarujemy olejem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C około 20 min. Jednak czas należy kontrolować.
Podałam z ketchupem.
Smacznego!
Bardzo ciekawe połączenia smakowe, na pewno wypróbuję ��
OdpowiedzUsuńPiękne zdjecia w tej książce. Przepis też kuszący- chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam ;-)
UsuńPyszny przepis i wspaniała książka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda ;-)
Usuń