lutego 13, 2018

Sernik zebra na orkiszowym spodzie.

Trochę mnie nie było, ale w końcu były ferie ;-) więc był i czas na odpoczynek, od gotowania także! Wracam pełna sił i pomysłów, byle do wiosny ;-)
Dawno też nie było nic słodkiego, więc dziś zapraszam na pyszny sernik na zdrowszym spodzie bo orkiszowym.


Składniki na spód;

15 dag miękkiego masła
10 dag cukru pudru z wanilią
4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa)
1 jajko
25 dag mąki orkiszowej  (najlepiej od Bio Babalscy)
szczypta soli


Przygotowanie ciasta;
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy najmniej pół godz.


 
Składniki na masę serową;
50 dag twarogu
dwa kubeczki jogurtu greckiego (razem 300 ml)
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao


 
Polewa;
tabliczka białej czekolady
3-4 łyżki smietany 30%
jagody goji do dekoracji


 
Przygotowanie;
Tortownice (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do większej miski przekładamy ser, jogurty, cukier i jajka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka. Dosypujemy mąkę i nadal blendujemy do połączenia składników. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. 
Dno tortownicy i boki wylepiamy ciastem.



Następnie na zmianę wylewamy masę. Raz jasną, raz ciemną i tak do wyczerpania masy. Jeśli nie zamierzamy dekorować wierzchu polewą możemy zamieszać lekko (tylko górna warstwa) wykałaczką czy innym patyczkiem aby były ładne wzorki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 min w 180C. 
Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą wymieszaną ze śmietaną. 

Ozdabiamy jagodami goji.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger