Trochę mnie nie było, ale w końcu były ferie ;-) więc był i czas na odpoczynek, od gotowania także! Wracam pełna sił i pomysłów, byle do wiosny ;-)
Dawno też nie było nic słodkiego, więc dziś zapraszam na pyszny sernik na zdrowszym spodzie bo orkiszowym.
Składniki na spód;
15 dag miękkiego masła
10 dag cukru pudru z wanilią
4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa)
1 jajko
25 dag mąki orkiszowej (najlepiej od Bio Babalscy)
szczypta soli
Przygotowanie ciasta;
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy najmniej pół godz.
Składniki na masę serową;
50 dag twarogu
dwa kubeczki jogurtu greckiego (razem 300 ml)
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
Polewa;
tabliczka białej czekolady
3-4 łyżki smietany 30%
jagody goji do dekoracji
Przygotowanie;
Tortownice (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do większej miski przekładamy ser, jogurty, cukier i jajka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka. Dosypujemy mąkę i nadal blendujemy do połączenia składników. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy i boki wylepiamy ciastem.
Następnie na zmianę wylewamy masę. Raz jasną, raz ciemną i tak do wyczerpania masy. Jeśli nie zamierzamy dekorować wierzchu polewą możemy zamieszać lekko (tylko górna warstwa) wykałaczką czy innym patyczkiem aby były ładne wzorki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 min w 180C.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą wymieszaną ze śmietaną.
Ozdabiamy jagodami goji.
Smacznego!
Dawno też nie było nic słodkiego, więc dziś zapraszam na pyszny sernik na zdrowszym spodzie bo orkiszowym.
Składniki na spód;
15 dag miękkiego masła
10 dag cukru pudru z wanilią
4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa)
1 jajko
25 dag mąki orkiszowej (najlepiej od Bio Babalscy)
szczypta soli
Przygotowanie ciasta;
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy najmniej pół godz.
50 dag twarogu
dwa kubeczki jogurtu greckiego (razem 300 ml)
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
tabliczka białej czekolady
3-4 łyżki smietany 30%
jagody goji do dekoracji
Tortownice (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do większej miski przekładamy ser, jogurty, cukier i jajka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka. Dosypujemy mąkę i nadal blendujemy do połączenia składników. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy i boki wylepiamy ciastem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 min w 180C.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą wymieszaną ze śmietaną.
Ozdabiamy jagodami goji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz