listopada 16, 2017

Ciasto szachownica z kremem budyniowym.

Dawno nie było nic słodkiego...
Kolejny weekend przed nami więc dziś mam dla Was ciasto które piekłam jakiś czas temu i w końcu doczekało się publikacji. Smakuje wybornie mimo swojej prostoty a dodatkowo zdobi stół. 



Składniki na ciasto jasne;
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu

dodatkowo 2 łyżki kakao Skworcu do drugiego blatu
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je na sztywną piane,  dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników . Na końcu dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (25x35cm) i pieczemy około 20 - 25 min w temp 170-180C. Drugi biszkopt ciemny przygotowujemy tak samo , jedynie pod koniec do mąki dodatkowo dodajemy 2 łyżki kakao.

Składniki na masę;
800 ml mleka
10 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru  waniliowego z prawdziwą wanilią  Skworcu
25 dag masła ( miękkiego)


Przygotowanie;
Mąkę miksujemy ze szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem od czasu do czasu mieszamy, by cukier się rozpuścił. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mączną mieszankę i gotujemy do chwili, aż uzyskamy gęsty budyń, który przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
W misce miksujemy masło na jasny puch a następnie porcjami (po łyżce) dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem.
Każdy biszkopt dzielimy na 6 równych pasów.Kroimy ciasto wzdłuż. Smarujemy masą bok pierwszego paska a następnie dokładamy drugi kolor i znów smarujemy masa i tak na zmianę.  Na każdym poziomie ma być 4 pasy. Kolejny poziom układamy naprzemiennie i tak do końca. Całe ciasto smarujemy masa następnie wkładamy do lodówki aby zastygła a w tym czasie przygotowujemy polewę.


Składniki na polewę;
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru  (lub więcej)
3 łyżki kakao Skworcu

Wszystkie składniki polewy przekładamy  do garnuszka i na malutkim ogniu mieszamy aż składniki się połączą a polewa będzie błyszcząca. Lekko studzimy i polewamy zimne ciasto. Wkładamy do lodówki aby zastygła, podajemy.  


Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger