Składniki;
1,5 szkl. ciecierzycy Skworcu
2 papryki ( kolor dowolny)
2 cebule
1 mała cukinia
3- 4 suszone podgrzybki Skworcu
5 pomidorów
sól, pieprz, wędzona papryka do smaku Skworcu
rozmaryn
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego Skworcu
Cieciorkę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy osączoną ciecierzycę, następnie wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Smażymy do zrumienienia. Pomidory sparzamy , ściągamy skórę, kroimy i wrzucamy do cieciorki. Dodajemy wypłukane grzyby, pokrojoną paprykę i gotujemy kilkanaście minut. Co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody aby warzywa nie przywarły. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Możemy obrać, ale nie jest to konieczne. Czosnek ścieramy na tarce, dorzucamy do dania. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na końcu wrzucamy listki oderwane z gałązki rozmarynu. Podajemy z ziemniakami, kaszami lub po prostu jako samodzielne danie.
Smacznego!
Lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuń