Dziś polecam Wam naprawdę świetny tort gruszkowy. Z opisu może wynikać , że jest bardzo pracochłonny ale wcale tak nie jest. Musicie się przekonać sami.
Zapraszam do przygotowania.
Składniki na biszkopt;
5 jajek
10 dag cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag mąki
5 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
Składniki na krem;
600 ml śmietany kremówki (30%)
1 puszka kajmaku 500g
5 płaskich łyżeczek żelatyny
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
około 3/4 szklanki wody
5- 6 łyżek cukru kryształu
3 łyżki mleka
około 100 ml syropu z gruszek
płatki czekoladowe do dekoracji
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.
Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu.
Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy do tortownicy w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwile podgrzewamy ale nie zagotowujemy Jeśli masa jest bardzo rzadka wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to aby masa była aksamitna i dobrze smarowna. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wrzątku.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak, oraz przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie dekorujemy płatkami czekolady.
Smacznego!
Zapraszam do przygotowania.
Składniki na biszkopt;
5 jajek
10 dag cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag mąki
5 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
600 ml śmietany kremówki (30%)
1 puszka kajmaku 500g
5 płaskich łyżeczek żelatyny
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
Składniki na gruszki w syropie;
4 gruszkiokoło 3/4 szklanki wody
5- 6 łyżek cukru kryształu
Dodatkowo;
mała puszka kajmaku około 300ml3 łyżki mleka
około 100 ml syropu z gruszek
płatki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie;
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie łyżką drewnianą mieszamy do połączenia składników, przekładamy do tortownicy (średnica 25- 26cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy około 30 min w temp.175C.Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.
Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu.
Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy do tortownicy w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwile podgrzewamy ale nie zagotowujemy Jeśli masa jest bardzo rzadka wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to aby masa była aksamitna i dobrze smarowna. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wrzątku.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak, oraz przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie dekorujemy płatkami czekolady.
Smacznego!
Oryginał znajdziecie tutaj.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńoj tak, to zdecydowanie moje smaki :) Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny torcik, mniam :)
OdpowiedzUsuńMmmm jak z kajmakiem o się częstuję)) wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! a torcik naprawdę godny polecenia! nawet bez okazji! ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - uwielbiam gruszki w cieście
OdpowiedzUsuńJa też , uważam ,że to bardzo dobre połączenie ;-)
UsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń