listopada 22, 2016

Tort gruszkowo kajmakowy.

Dziś polecam Wam naprawdę świetny tort gruszkowy. Z opisu może wynikać , że jest bardzo pracochłonny ale wcale tak nie jest. Musicie się przekonać sami.
Zapraszam do przygotowania.


Składniki na biszkopt;
 5 jajek
 10 dag cukru
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 10 dag mąki
 5 dag mąki ziemniaczanej
 3 łyżki ciemnego kakao
 2 łyżki wody


 Składniki na krem;
 600 ml śmietany kremówki (30%)
 1 puszka kajmaku 500g
 5 płaskich łyżeczek żelatyny
 3 łyżki mleka
 1 łyżka cukru pudru

 Składniki na gruszki w syropie;
 4 gruszki
 około 3/4 szklanki wody
 5- 6 łyżek cukru kryształu



Dodatkowo;
 mała puszka kajmaku około 300ml
 3 łyżki mleka
 około 100 ml syropu z gruszek
 płatki czekoladowe do dekoracji

 Przygotowanie;
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie  łyżką drewnianą mieszamy do połączenia składników, przekładamy do tortownicy (średnica 25- 26cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy około 30 min w temp.175C.

 Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.
 Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu.

Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy do tortownicy w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwile podgrzewamy ale nie zagotowujemy Jeśli masa jest bardzo rzadka wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to aby masa była aksamitna i dobrze smarowna. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wrzątku.
 Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak, oraz przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie dekorujemy płatkami czekolady.


 Smacznego!

 Oryginał znajdziecie tutaj.

9 komentarzy:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger