Rogale Marcińskie to tradycyjny przysmak przygotowywany w Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to nieco pracochłonne. Więc ja postanowiłam przygotować je z drożdżowego ciasta a to zajęło mi naprawdę nie wiele czasu. Nadzienie zawiera biały mak a to podstawowy składnik, dodatkowo bakalie... Marcińskie czy trochę oszukane bo kształt też raczej nie podobny do Marcińskich - smakują wybornie.
Jeśli nie posiadacie białego maku dostaniecie go bez problemu w sklepie Skworcu.com.pl. Jednego dnia składacie zamówienie , następnego paczka jest już u Was - do 11 listopada spokojnie zdążycie.
Smacznego!
Jeśli nie posiadacie białego maku dostaniecie go bez problemu w sklepie Skworcu.com.pl. Jednego dnia składacie zamówienie , następnego paczka jest już u Was - do 11 listopada spokojnie zdążycie.
Składniki na ciasto;
5 dag - drożdży
1 szklanka mleka
6 jajek
2 łyżki cukru
1 kg mąki pszennej
10 dag roztopionego masła
Składniki na nadzienie;
10 dag białego maku Skworcu
10 dag orzechów włoskich
10 dag migdałów
garść rodzynek
1,5 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii Skworcu
1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo;
mleko do zaparzenia maku i bakalii
lukier
grubo posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie;
Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło, kolejno porcjami dodawać mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak należy wcześniej sparzyć, najlepiej zrobić to wcześniejszego dnia ponieważ musi postać około 5 godzin. Mak należy przepłukać zimną wodą, najlepiej zrobić to na bardzo gęstym sitku. W garnku podgrzać mleko i gorącym zalać mak tak aby był przykryty. Mak gotować około 3 min a następnie odstawić na wspomniane wcześniej 4-5 godz. aby cały płyn wchłonął. Tak samo postępujemy z bakaliami.
Następnie mak jak i bakalie należy zmielić w maszynce. Do masy dodajemy łyżkę śmietany, cukier puder a także miąższ z laski wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Następnie ciasto dzielimy na porcje i każdą z nich wałkujemy na kształt koła. Przecinamy po przekątnych tworząc trójkąty. Każdy smarujemy nadzieniem i zwijamy w rogale.
Prawdziwe Świętomarcińskie rogale mają kształt podkowy, jednak ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam tradycyjne kształty.
Rogale układamy w blaszce i pieczemy w temp 200C do zrumienienia.
Kiedy wystygną polewamy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz